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Call-in in the New Constitution 
 

The process of call in of decisions made but not yet implemented, as 
set out in the previous constitution is largely unchanged. The current 
call-in provisions are included here for reference. 

 
16. Call-in 
 
16.1 Call-in is a process by which Overview and Scrutiny Committees can 

recommend that a decision made (in connection with executive 
functions) but not yet implemented be reconsidered by the body which 
made the decision, or recommend that the full Council consider 
whether that body should reconsider the decision.  Call-in does not 
provide for the Overview and Scrutiny Committee or the full Council to 
substitute its own decision, but merely to refer the matter back to the 
decision-maker.  A decision maker can only be asked to reconsider any 
particular decision once. 

 
16.2 Call-in should only be used in exceptional circumstances – for example 

where Members have evidence that a decision was not taken in 
accordance with Article 13 of the constitution ('Decision making').  Day 
to day management and operational decisions taken by officers may 
not be called-in. 

 
16.3 Any decision made by the Cabinet, a Cabinet Member, or a key 

decision made by an officer under delegated powers from the 
Executive shall be published by means of a notice at the main offices 
of the Council and where possible by electronic means, normally within 
2 working days of being made.  All Members of Overview and Scrutiny 
will be sent, if possible by electronic means, copies of all such decision 
notices at the time of publication.     

 
16.4 Any decision made by the Cabinet, a Cabinet Member, or a key 

decision made by an officer under delegated powers from the 
Executive  may be called in up to five working days from the date of the 
meeting at which the decision was taken.  

 
16.5 During this period, any Member of Overview and Scrutiny or any 6 

Members of the Council may request that a decision be called-in for 
Scrutiny by the relevant Overview and Scrutiny Committee.  Such a 
request shall be made in writing to the Chief Executive and shall 
include the reason(s) for the request and any alternative decision 
proposed.   The Chief Executive may refuse to accept a request which 
in his/her opinion is frivolous, vexatious or defamatory, or where no 
reason is given. 

 
16.6 If the Chief Executive accepts the request he/she shall call-in the 

decision.  This shall have the effect of suspending the decision coming 
in force and the Chief Executive shall inform the decision maker e.g. 
Cabinet, Executive Member, Executive Committee or officer and the 
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relevant Chief Officer(s) of the call-in. The Chief Executive shall then 
call a meeting of the relevant Overview and Scrutiny Committee as 
appropriate to scrutinise the decision, where possible after consultation 
with the relevant Chairman, and in any case within 7 working days of 
accepting the call-in request, unless a meeting of the appropriate 
Committee is already scheduled to take place within this period.   

  
16.7 In deciding whether or not to refer a decision back, the relevant 

Overview and Scrutiny Committee shall have regard to the criteria for 
Scrutiny reviews set out at paragraph 4.2 of these rules.  In addition it 
may take into account: 

 

• any further information which may have become available since the 
decision was made 

• the implications of any delay; and 

• whether reconsideration is likely to result in a different decision.   
 
16.8 If, having scrutinised the decision, the relevant Overview and Scrutiny 

Committee is still concerned about it, then it may refer it back to the 
decision making body for reconsideration, setting out in writing the 
nature of its concerns. If it considers the decision is contrary to the 
policy framework or budget agreed by the Council, the matter may be 
referred to the full Council to determine whether or not it should be 
referred back to the decision making body in accordance with the 
Budget and Policy Framework Procedure Rules at Part 4 of this 
constitution.  

 
16.9 If the relevant Overview and Scrutiny Committee does not meet within 

7 working days of the Chief Executive accepting a call-in request, or 
does meet but does not refer the matter back to the decision making 
body or to the Council, the decision shall take effect on the date of the 
Overview and Scrutiny meeting, or the expiry of the period of 7 working 
days from the call-in request being accepted, whichever is the earlier. 

 
16.10 If the decision is referred back to the decision making body, that body 

shall then reconsider, either at its next programmed meeting or at a 
special meeting called for the purpose, whether to amend the decision 
or not before reaching a final decision and implementing it. 

 
16.11 If the relevant Overview and Scrutiny Committee refers the matter to 

full Council and the Council does not object to a decision which has 
been made, then no further action is necessary and the decision will be 
effective in accordance with the provision below. However, if the 
Council does object, the Council will refer any decision to which it 
objects back to the decision making body, together with the Council’s 
views on the decision.  In this case the decision making body shall 
consider, either at its next programmed meeting or at a special meeting 
convened for the purpose, whether to amend the decision or not before 
reaching a final decision and implementing it. 
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16.12 If the Council does not meet within two weeks of the matter being 
referred to it, or if it does meet but does not refer the decision back to 
the decision making body or person, the decision will become effective 
on the date of the Council meeting or expiry of that two week period, 
whichever is the earlier. 

 
16.13 If a key decision is to be taken by an officer under the scheme of 

delegation, all Members and Overview and Scrutiny Committees will 
have the same rights to information and to use the procedures set out 
above for the call-in of those decisions. 

17. Call-in and urgency 

 
17.1 The call-in procedure set out above shall not apply where the decision 

being taken by the Cabinet, a Cabinet Member, or a key decision made 
by an officer under delegated powers from the Executive is urgent.  A 
decision will be urgent if any delay likely to be caused by the call-in 
process would seriously prejudice the Council’s or the public’s 
interests.  The record of the decision, and notice by which it is made 
public shall state if in the opinion of the decision making body the 
decision is an urgent one and subject to the agreement of the Chief 
Executive, or in his/her absence the officer acting for him, such a 
decision shall not be subject to call-in.  The Chief Executive or the 
Officer acting on his/her behalf shall consult the leaders of the Political 
Groups before agreeing to the exemption. Any decision to which the 
call-in process does not apply for reasons of urgency must be reported 
to the next available meeting of the Council, together with the reasons 
for urgency. 

 
17.2 The operation of the provisions relating to call-in and urgency shall be 

monitored annually, and a report submitted (via the Governance 
Committee) to Council with proposals for review if necessary. 

 
18. Call In and Joint Committees 
 
18.1 The principle of call in applies to decisions made by Joint Committees 

on which the Council is represented.  The detailed arrangements 
relating to call in of Joint Committee decisions shall be agreed between 
the constituent authorities and included in the Constitution of the Joint 
Committee. 

 


